Hyrdning

HYRDNING

 

Har du en hyrdehund som du gerne vil prøve at hyrde med? Enten for at give den en anderledes opgave eller teste den inden den måske skal indgå i avl? Overvejer om du skal købe en flok får eller har du andre grunde til at give din hund muligheden for at afprøve sine medfødte instinkter – så kan du prøve hyrdning.

 

Det er en helt fantastisk oplevelse at se sin skønne hund pludselig komme i kontakt med sine instinkter. Det er for hunden meget sundt og mentalt trættende at hyrde, så mange hunde har en

”off day” dagen efter den har været på får.

 

Mange tror, meget fejlagtigt, at har en hund først ”været på får” vil den begynde at løbe efter cykler og alt andet der bevæger sig eller at den derefter ikke gider almindelig lydighed. Dette er en gammel skrøne uden hold i virkeligheden. 

 

Fårene er hyrde/hundevante, så de går ikke i panik, når de ser en anden hund end de er vant til. Træningen foregår respektfuldt for både hund og får. Mange forskellige hyrde- og drivehunderacer har  fået en sjov og spændende oplevelse med hjem, og sidst men ikke mindst en meget glad og stolt hund.

 

Forneden kan du kalderen for de aktuelle aktiviteter som SPK eller andre DKK-kredse tilbyder.

DIVERSE

PM


HYRDEKALENDER 2020


Jeg kan nu præsentere følgende arrangement den 8.8.20.


Instinkt test af hyrdene racer i spidshundeklubben på får.


Der findes en hel del hyrdene hunderacer, i spidshundeklubben har vi:


Finsk Lapphund. 

Finsk hyrdehund

Svensk Lapphund.

Västgötaspids

Norsk buhund.


Disse hunderace er igennem mange generationer fremavlet til at hyrde forskellige dyr, f.eks. rener, får, kvæg, ænder m.m.. Alt sammen i samarbejde med hyrden. 


De fleste af disse racer er født med denne evne som instinkt i større eller mindre grad, men for at kunne bruges i en praksis, er det nødvendigt, at finpudse og videreudvikle dette instinkt.


Det der er kendetegnet for de hyrdene racer er, at de er meget intelligent, hvilket gør det muligt for hyrden, at udvikle et signalsprog sammen med hunden, som kan bruges i arbejdet med dyrerne. 


Hyrdning er en meget gammel metode til at tildrive/fradrive dyreflokke på. 


Når hunden tildriver, befinder hyrden sig på den ene side af dyreflokken og hunden på den anden side. I fællesskab er de så i stand til at balancere dyrere i den ønskede retning. Udbruddet dyr hentes enten på hyrdens opfordring ind i flokken igen eller på eget selvstændigt initiativ af hunden.


Man deler hyrdehunde op i 3 grupper: 


Den ene gruppe består kun af Border Collien. De hyrder på deres karakteristiske måde med  store vinklet udløb og megen "eye" til at trykke dyrene afsted.


Så er der den tæt-hyrdene gruppe. Hvor bl.a den finske Lapphund og den finske hyrdehund hører til. De arbejder tæt på dyrene og kan bruges til mange forskellige opgaver i marken og på gården.


Den sidste gruppe er de vogtene hyrdehunde. Det er bl.a. schæferhunden der fungere som et levende hegn ude i terrænnet. Flere af dem kan også til- og fradrive. 4 af de 13 hunde der er på den forbudte liste i Danmark er hyrdehunde og høre til denne gruppe.  Når dyrene er ude på ikke indhegnede arealer, så sørger de vogtene hyrdehunde for at dyrene bliver indenfor et bestemt område, samt at rovdyr ikke kan kommer til dyrene.


Hyrdearbejde med en hyrdehund kan få mange positive ting frem i hunden. Hunden får en tilfredsstillelse ved hyrdearbejdet, som vi ikke kan give den på anden måde og det smitter at se dens glæde ved hyrdearbejdet. Det styrker og udvikler hunden, og understøtter det daglige samarbejde og samvær med hunden. Hyrdningen kan kun foregå på hundens præmisser, da det afhænger af dens motivation og instinkt. 


Spidshundeklubben kan nu tilbyde et arrangement, hvor de hyrdene racer kan få testet deres instinkt.. 


Arrangementet vil finde sted på Farmen i Tølløse. d. 8.8.20


Når vi tester hundens hyrdeinstinkt, tester vi det i et begrænset areal på en mindre gruppe får. Hunden vil have et bredt halsbånd på og være i line. Der arbejdes med en øvelse der belønner hunden for at vise interesse for fårene som både vil stå stille og være i bevægelse i løbet af testen. Hunden skal være i kontakt med fårene der frit kan bevæge sig rundt. Vi måler hundens instinkt, ved at se på hundens interesse og evne til at fokusere på fårene. Hunden vil komme på fårene to gange, så vi kan se på udviklingen efter en pause, hvor hunden har haft mulighed for at "tænke" over det den har erfaret.


Prisen for at deltage i dette arrangement er 250 kr. pr. hund for medlemmer og 350kr for ikke medlemmer. Medlemmer er prioteret en plads først, fyldes disse ikke op, åbnes der for ikke medlemmer, man betaler ved tilmelding, ikke før er man sikret en plads. 


Arrangementet varer 4 timer og der er 6 hunde på holdet. Vi kører to hold, et morgen og et eftermiddag. 

Hunden skal være min. 6 mdr. Ellers er der ingen forudsætninger.


Su. Senest D. 25.7.20


Jeg vil forsøge at få arrangeret et lign. arrangement i Jylland senere i år. 


Har dette interesse kan man kontakt undertegnede i e-mail. hyrdeudvalg@spidhundeklubben.dk


Med venlig hilsen 

Hyrdeudvalget

Karina Stougaard.